RSSВерсія для друку
Вакцина від вірусу папіломи рятує від раку шийки матки
11.07.2012

Щоб не розвинулася епідемія інфекційного захворювання, потрібно прищепити певний відсоток населення. Тоді ті, хто не зробив щеплення, будуть під захистом. Аналогічний підхід діє і з раком шийки матки, встановили американські вчені, пише The Telegraph.


За їх словами, щеплення від вірусу папіломи людини, що викликає рак, дає можливість знизити рівень інфекції, що циркулює в суспільстві. Це довело дослідження, проведене в Цинциннаті Медичним центром Дитячого госпіталю.
У 2006 і 2007 роках експерти набрали групу з 368 дівчат 13-16 років. На той момент у них вже був досвід статевого контакту, проте щеплення не робилася. А у  2009-2010 роках вчені зібрали 409 дівчат, половина з яких зробила щеплення мінімум один раз.


Згідно з даними,  поширеність вірусу знизилася на 58%. Притому, серед щеплених зниження склало 69%, а серед не щеплених - 49%. Отже, від вакцинації вигравали обидві групи.


Коментує лікар Джессіка Канн: "Незважаючи на обнадійливі результати, я рекомендую робити щеплення всім дівчатам і жінкам 11-26 років, не звертаючи уваги на можливі побічні ефекти на зразок  нудоти, м'язової слабкості, запаморочення, погіршення  зору, запаморочення і лихоманки.  Майже кожна четверта жінка, яка робила щеплення, вже зіткнулася, щонайменше, з одним штамом вірусу".

Детальніше:

http://amn.net.ua/ukr/news/podkategoriya_3/9957