RSSВерсія для друку
В "Українському домі" відбувся круглий стіл з питань підготовки і проведення Фестивалю мистецтва людей з особливими потребами
10.04.2012

"Міжрегіональний Фестиваль мистецтв "Павлов-фест" покликаний привернути увагу суспільства до творчого феномену людей з особливими потребами та особливостями розвитку, виявити талановитих людей, сприяти поглибленню суспільного погляду на митців та взагалі громадян визначених категорій, їхній суспільній реалізації у мистецьких практиках.

Ініціатором руху традиційно є Київська міська клінічна психоневрологічна лікарня ім. І.П.Павлова спільно з Республікою мистецтв психічнохворих "Касталія-фонд" та представниками 17 організаторів-партнерів державного та громадського рівня. Організатори проекту підіймають глобальну проблему ролі людей з особливими потребами у суспільстві. На їхню думку, неможливість реалізувати потенціал таких людей у більшості суспільно-визнаних формах діяльності ще не означає їхньої нездатності бути корисними. Мистецтво так званих "аутсайдерів" набуває в усьому світі значення революційної світоглядної оптики, за допомогою якої сучасна людина може побачити власний світ у несподіваному ракурсі, отримати урок щирості, беззахисного сприйняття реальності.

Оригінальністю та інноваційністю проекту є партнерство великого кола організацій та об'єднань, що представляють різні верстви суспільства, можливість реалізуватися новаторським громадянським ініціативам, сприяння гуманізації суспільства до людей з особливими потребами, зокрема з проблемами психічного здоров'я.

Реалізація проекту стане унікальною культурною подією, справжнім кроком у розбудові громадянського суспільства в Україні. Його результатом стане:

1) Забезпечення умов для творчого розвитку та реабілітації інвалідів засобами мистецтва в державних та громадських організаціях;

2) Реальна увага суспільства до феномену мистецтва особливих людей, народження спеціалізованої галереї, центру сценічних мистецтв, мережі соціальних підприємств особливих людей, що виробляють художню продукцію;

3) Увага суспільства до розвитку дитячого мистецтва як окремого жанру, що вартий міждисциплінарних досліджень, окремого державного фінансування та організації навчання мистецтву дітей-сиріт.

 

Джерело:

 

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120410_2.html