RSSВерсія для друку
В Україні застосують інноваційні методи діагностики туберкульозу
08.10.2012

В Україні цього року завдяки успішній роботі програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» вперше застосовуватимуться інноваційні молекулярно-генетичні методи діагностики туберкульозу.

 

Застосування таких методів дозволяє вже в день здачі мокроти поставити людині точний діагноз і, відповідно, своєчасно почати лікування, повідомили УНІАН у прес-службі фонду Ріната Ахметова «Розвиток України».

 

Програма «Зупинимо туберкульоз в Україні» реалізується фондом «Розвиток України» у партнерстві з ГУ «Всеукраїнський центр контролю за туберкульозом МОЗ України» і МБФ «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні».

 

На сьогоднішній день лабораторії ІІІ рівня в Україні забезпечені необхідним сучасним діагностичним устаткуванням.

 

Цього року, за гроші фонду Ріната Ахметова і Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією було придбано 12 автоматизованих приладів GeneXpert для експрес-діагностики туберкульозу, зокрема форм туберкульозу з множинною лікарською стійкістю. Також було придбано витратні матеріали для забезпечення роботи цих приладів до кінця 2013 року. Застосування GeneXpert дозволить скоротити час діагностики туберкульозу з 3-х місяців до 2-х годин. Загальна сума закупівлі з урахуванням витратних матеріалів становила 1 010 000 доларів.

 

Крім того, було придбано 6 мікробіологічних аналізаторів Bactec MGIT (БАКТЕК) і витратні матеріали до них на рік, а також додатково витратні матеріали на півроку роботи і технічне обслуговування 21 БАКТЕКа, придбаних раніше. Загальна сума закупівлі – 1 377 484 долари. Застосування цього устаткування дозволить підвищити якість і значно скоротить час діагностики туберкульозу з 3-х місяців до 2-х тижнів. Це хороший інструмент для лікарів, який дає можливість швидше поставити правильний діагноз, скоротити час постановки діагнозу і, відповідно, швидше призначити правильну схему лікування. БАКТЕКи вже встановлені в лабораторіях туберкульозних диспансерів Закарпатської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Рівненської і Чернівецької областей, а також у Севастополі. Також проведено навчання фахівців на місцях з роботи із мікробіологічним аналізатором БАКТЕК.

 

У рамках реалізації програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» фонд «Розвиток України» придбав 19 найменувань лабораторного устаткування і витратних матеріалів на суму 5 205 682 долари. Серед них устаткування і витратні матеріали, необхідні для якісної діагностики туберкульозу: центрифуги, морозильні камери, термостати, шафи біологічної безпеки, автоклави, ваги, контейнери для транспортування предметного скла, респіратори, УФ-Лампи тощо для лабораторій ІІ і ІІІ рівня.

 

У планах фонду придбати до кінця року 2 системи устаткування для лінійного зонд-аналізу (Hain) для молекулярно-генетичної діагностики туберкульозу на суму 175 500,00 доларів. Це устаткування буде поставлено в Україну вперше і дозволить впродовж одного дня провести ідентифікацію мікобактерій туберкульозного комплексу і визначити спектр лікарської чутливості практично до всіх антимікобактеріальних препаратів першого і другого ряду.

Джерело:

http://health.unian.net/ukr/detail/239212

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...