RSSВерсія для друку
В Україні визначено 25 шкіл, де найкраще впроваджуються методи профілактики ВІЛ
23.09.2014

Рівень необхідних знань щодо передачі ВІЛ та збереження від хвороби серед українських підлітків та молоді зростає. Моніторингові дослідження засвідчили, що кількість учнівської молоді 15-17 років, що правильно визначає шляхи передання ВІЛ-інфекції та знає, як вона не передається, у базових навчальних закладах становить 76% (порівняно з 20% у 2011 році). Так само рівень толерантності до ВІЛ-позитивних людей серед охоплених проектом учнів становить 72,5% (порівняно з 31,1% у 2010 році). Про це йшлося під час Всеукраїнської конференції «Європейські стандарти превентивної освіти: досвід і перспективи», яка проходила у столиці за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні.

 

Ключовою ціллю конференції стало підведення підсумків виконання проекту «Зміцнення потенціалу Всеукраїнської спілки вчителів і тренерів для поліпшення доступу до якісних послуг з профілактики ВІЛ/СНІДу». Проект реалізовується низкою державних та неурядових організацій з метою розвитку якісної превентивної освіти в Україні.

 

В ході конференції біло розглянуто основні здобутки проекту, презентовано огляд базових навчальних закладів проекту. Зокрема, визначено 25 найкращих навчальних закладів, які впроваджують заходи превентивної освіти максимально близькі до базових європейських стандартів.

 

В рамках проекту суттєво розширено мережу базових навчальних закладів для впровадження якісної превентивної освіти: наразі близько 600 навчальних закладів з усіх регіонів України мають ресурс для здійснення заходів профілактики ВІЛ-інфекції серед учнівської молоді. Посилено кадровий і ресурсний потенціал базових навчальних закладів проекту. Здійснено підготовку понад 1800 вчителів початкової, основної та старшої школи. Навчальні заклади забезпечено комплектами для викладання предмета «Основи здоров’я» і тренінгового курсу «Захисти себе від ВІЛ». Усі учнівські та студентські гуртожитки забезпечено плакатами профілактичної тематики.

 

Профілактичними програмами охоплено більш як 50 тисяч учнів базових навчальних закладів. Із них понад 12 тисяч навчаються за тренінговим курсом «Захисти себе від ВІЛ», а близько 40 тис. учнів 1–9 класів вивчають основи здоров’я з підготовленими вчителями.

 

Крім того, в Україні сформовано когорту громадських активістів Всеукраїнської спілки вчителів і тренерів (ВСЕСВІТ), яка охоплює всі регіони України.

 

Більш детальну інформацію ви можете знайти на Порталі превентивної освіти, який успішно функціонує та надає можливості для оперативного обміну досвідом.