10.10.2012

В Україні розпочала роботу безкоштовна гаряча лінія з питань профілактики грипу. Про це УНН повідомили у громадській організації «Імунний щит нації». 

З метою здійснення санітарно-освітньої роботи серед населення щодо заходів індивідуальної і колективної профілактики грипу та ГРВІ, необхідності своєчасного звернення за медичною допомогою у разі появи ознак захворювання та вчасного реагування на звернення громадян було створено гарячу лінію "Грип-2012". 

Отримати консультації щодо профілактики захворювання можна за телефоном: 0-800-21-89-06

За вказаним номером щоденно чергуватимуть компетентні фахівці для надання консультацій громадянам у телефонному режимі. 

Нагадаємо, у цьогорічному епідеміологічному сезоні по грипу передбачається циркуляція двох нових штамів вірусу, тому можна очікувати більш інтенсивного рівня захворювання на грип. 

Як зазначили в СЕС, враховуючи ситуацію минулого епідемічного сезону, прогноз Всесвітньої організації охорони здоров’я та Національної академії медичних наук щодо захворюваності на грип та ГРВІ, у цьому епідемічному сезоні в Україні прогнозується сумісна циркуляція вірусів грипу А(H3N2), а саме – нового штаму А/Вікторія, який поки що не зреалізував в нашій країні свої епідемічні властивості, а також зовсім нового для України штаму вірусу грипу B/Вісконсін. Не виключена можливість циркуляції вірусу грипу А/Н1N1/Каліфорнія (свинячий грип), але його роль в епідемічному процесі буде другорядною.

Загалом в Україні у період з жовтня 2011 року по травень 2012 року на грип та ГРВІ захворіло понад 5,5 млн., а це майже 12,3 % від усього населення України.

Нагадаємо, 18 млн українців входять до груп ризику захворювання на грип. 

Відповідно до Наказу МОЗ від 16.09.2011№595, щеплення рекомендовані військовослужбовцям, будівельникам, працівникам Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ, медичним працівникам, а також особам, які доглядають хворих на грип удома, дітям з шестимісячного віку; особам похилого віку після 60 років, трудовим колективам підприємств, установ, організацій; жінкам, які, ймовірно, будуть перебувати у вагітності під час епідемії грипу, а також вагітним.

На території України дозволені до використання чотири вакцини: ВАКСІГРИП (виробництва Санофі Пастер С.А., Франція), Інтанза*15/Інтанза*9 (виробництва Санофі Пастер С.А., Франція), а також ФЛЮАРИКС™ (виробництва GlaxoSmithKline Biologicals Branch of SmithKline Beecham Pharma GmbH & Co.KG, Німеччина) та ІНФЛУВАК® (виробництва Abbott Biologicals B.V., Нідерланди).

Джерело:

www.unn.com.ua/ua/news/957977-v-ukrayini-vidkrili-garyachu-liniyu-z-protidiyi-gripu/