29.12.2011

У 2012 році в Україні планують реорганізувати фтизіатричну службу.

Про це голова Державної служби України з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу й іншим соціально небезпечним хворобам Тетяна Александріна заявила вчора під час прес-конференції.

«Питання реорганізації фтизіатричної служби буде однозначно розглянуто. Сьогодні Європа і весь світ змінили свій підхід до лікування хворих на туберкульоз. Зокрема, йдеться про те, що лікування у стаціонарах повинні одержувати лише хворі з мультирезистентним туберкульозом, туберкульозом з розширеною стійкістю. А для того, щоб лікувати таких хворих, потрібні спеціальні умови. І тоді рівень смертності знизиться, інфекції буде значно менше. Але для цього потрібні зусилля – і організаційної, і фінансової, допомоги від громадських організацій», - зазначила Т.Александріна.

Голова координаційної ради ВГО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом» Володимир Жовтяк повідомив, що на протидію розповсюдження туберкульозу в Україні, на утримання туберкульозної служби виділяються сотні мільйонів гривень.

«Утримання протитуберкульозної служби однієї з великих областей 4 роки тому коштувало 80 мільйонів гривень. По всіх областях це дуже велика сума, нам поза сумнівом потрібні реформи наступного року. Щоб гроші виділялися не на обслуговування системи, а щоб гроші ходили за хворими, і тоді цих грошей буде достатньо, щоб зупинити епідемію туберкульозу», - зазначив В.Жовтяк.

Детальніша інформація за адресою:

http://health.unian.net/ukr/detail/228071