RSSВерсія для друку
В Україні стартував Всеукраїнський тиждень профілактики діабету
13.11.2012

Вчора у Міністерстві охорони здоров'я відбулася прес-конференція з нагоди відкриття Всеукраїнського тижня профілактики діабету. Традиційно Всесвітній День боротьби з цукровим діабетом відзначається 14 листопада.

За участі заступника Міністра охорони здоров'я Олександра Толстанова, головного позаштатного ендокринолога МОЗ України Миколи Гульчія та директора Інституту ендокринології НАМНУ Миколи Тронька обговорювалися питання реалізації в Україні державної цільової програми "Цукровий діабет", основи лікування та профілактики діабету, а також графік заходів, передбачених для проведення у рамках тижня.

За останні 11 років поширеність цукрового діабету (далі - ЦД) в Україні стрімко зросла - з 1,8 до 2,8 %. Зокрема, сьогодні в Україні нараховується 1 млн 226 тис хворих на ЦД І та ІІ типу. Водночас у країнах Європи цифри щодо поширеності цукрового діабету значно вищі: у Німеччині - 10,2 %, Швеції - 7,3 %, Франції - 6,2 %, Іспанії - 9,9 %.

У 2009 році було затверджено Державну цільову програму "Цукровий діабет" на 2009 - 2013 рр., якою визначено основні заходи щодо поліпшення медичної допомоги хворим на цю хворобу.

За словами заступника Міністра охорони здоров'я Олександра Толстанова, цього року держава виділила 520 млн грн на 100% забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет. І одним із основних досягнень Програми стало розв'язання проблеми забезпечення інсуліном за рахунок вітчизняного виробника. "Українська фармацевтична галузь сьогодні входить до складу країн світу та СНД, виробництво медпрепаратів якої задекларовано нормами GMP. Тому український пацієнт може бути упевнений у якості вітчизняного інсуліну", - відзначив Олександр Толстанов. Також він повідомив, що у рамках реалізації Програми забезпеченість інсулінозалежних хворих ліками становить 100%; пероральними цукрознижуючими препаратами за кошти місцевих бюджетів сягає 50 % в різних регіонах України; забезпечення дітей віком до 18 років глюкагоном - 90%; тестуючими засобами для глюкометрів - 100%; забезпечення вагітних хворих на цукровий діабет тестуючими засобами для глюкометрів - 100%; забезпечення дітей віком до 18 років та вагітних, які вперше захворіли на цукровий діабет комплектами глюкометрів - 100%.

Джерело:

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20121112_2.html

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...