RSSВерсія для друку
В Україні сьогодні відзначається Міжнародний день боротьби з вірусними гепатитами
28.07.2011

 У межах акції ««С» наша спільна справа в боротьбі за життя Людини», яка відбуватиметься у м. Львові з 26 до 29 липня 2011 р., заплановано низку заходів:

1)      працюватиме мобільна амбулаторія БФ «САЛЮС» на пл. Ринок з 16.00 до 19.00 год. 28 та 29 липня 2011 р. з метою проведення тестування швидкими тестами на гепатити В та С, наданими МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІДу в Україні» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»;

2)      проведення тестування усіх бажаючих на базі дільничних поліклінік за територіальним принципом;

3)      широка інформаційно-просвітницька кампанія з метою підвищення обізнаності громадськості щодо розповсюдження, симптомів, методів діагностики та лікування гепатитів В і С (розповсюдження інформаційних брошур, постерів, листівок, розміщення білбордів).

Організаторами акції виступили Управління охорони здоров’я Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, Всеукраїнська громадська організація «Фундація медичного права та біоетики України», Благодійний фонд «Салюс».

Довідка: Вірусний гепатит (лат. Hepatitis viruses) - запалення тканини печінки, викликане вірусами.

Гепатит може бути викликаний багатьма причинами, але найбільш часто гепатит викликається вірусами. Віруси гепатиту відносяться до різних таксонів і відрізняються за біохімічним і молекулярним ознаками, але всі ці віруси об'єднує те, що вони викликають гепатити у людей. Хронічні захворювання печінки, серед яких вірусні гепатити В і С, входять до числа десяти основних причин смертності в світі. У світі 170 млн людей страждає гепатитом С і вдвічі більше - 350 млн хворіє вірусом гепатиту В, інфіковано вірусним гепатитом B, за оцінками, близько 2 мільярдів людей у всьому світі.

На даний момент відомо велика кількість вірусів здатних викликати вірусний гепатит: вірус гепатиту А, вірус гепатиту B, вірус гепатиту С, вірус гепатиту D, вірус гепатиту Е, вірус гепатиту F і вірус гепатиту G, віруси гепатитів TTV і SEN, вірус краснухи, цитомегаловірус , вірус Епштейна-Барра, вірус СНІДу (ВІЛ) та інші. Деякі віруси, що викликають вірусний гепатит, недостатньо вивчені.