RSSВерсія для друку
В Україні розробили Кодекс захисту дітей в мережі Інтернет
21.02.2012

20 лютого Кодекс щодо захисту дітей від жорстокого поводження у мережі Інтернет та на Інтернет-ресурсах представили Катерина Левченко, президент «Ла-Страда Україна», Юрій Павленко, уповноважений президента України з прав дитини і перші соціально відповідальні провайдери Інтернет-послуг.


Меморандум про співпрацю у запровадженні Кодексу підписали компанії «Київстар», «МТС-Україна» та «Укртелеком». Ініціатором створення Кодексу став Центр «Ла-Страда Україна». Потреба розробки такого Кодексу диктувалася також міжнародними зобов’язаннями України.


«За даними Фонду Internet Watch Foundation, Україна посідає 7-ме місце у світі за розповсюдженням дитячої порнографії у всесвітній мережі. На електронну «гарячу лінію» з протидії дитячій порнографії в Інтернеті, яка працює на базі нашої організації, протягом 2009-2011 років надійшло 192 повідомлення про дитячу порнографію», – заявила Катерина Левченко, президент «Ла-Страда Україна».


Жанна Пархоменко, директор із корпоративних зв’язків «Київстар», повідомила, що компанія вже кілька років поспіль втілює програму «Безпека дітей в Інтернеті». Зокрема, «Київстар» створює спеціальні інформаційні матеріали, навчає дітей онлайн-безпеці і пропонує послугу «Батьківський контроль». Підписання Кодексу зобов’яже «Київстар» системно працювати на захист дітей в мережі Інтернет. 


Вікторія Рубан, начальник відділу зв’язків з громадськістю «МТС Україна», зазначила, що на шляху до безпеки користувачів Інтернет потрібна співпраця держави, Інтернет-провайдерів, НУО і загалом громадськості. 
«Будь-які дії, які пов’язані з безпекою дітей в Інтернеті, дуже щільно пов’язані з правом людини на свободу доступу до інформації. Тому ми як правозахисна організація, виходимо із засадничого принципу переваги прав дитини над правами дорослої людини, і дотримання прав людини в цілому», – сказала Катерина Левченко, Центр «Ла-Страда Україна».


Участь у розробці кодексу брали також Інтернет-асоціація України, міжнародна організація ЕКПАТ, громадські організації, що є членами всеукраїнської мережі «Проти комерційної сексуальної експлуатації дітей», благодійна організація «Мама та немовля». 
Юрій Павленко вручив сертифікати Інтернет-правайдерам та організаціям, які приєдналися до виконання Кодексу щодо захисту дітей від жорстокого поводження у мережі Інтернет та на Інтернет-ресурсах. 


Секретаріат Кодексу чекає на інших представників бізнесу, які готові підтримати ідею безпечного Інтернету для дітей в Україні. Зі змістом Кодексу можна ознайомитися на інтернет-сторінці Центру «Ла-Страда Україна».


Детальніша інформація за адресою:

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...