08.07.2015

Проблема трансплантології вже давно надзвичайно гостро стоїть в Україні, де, на відміну від багатьох інших країн, у тому числі пострадянського простору, вона не зрушила з місця з моменту здобуття державою незалежності. Зважаючи на недостатнє фінансування з боку держави та неефективність діючої системи збору та трансплантації органів, операції з пересадки органів в Україні проводять від випадку до випадку. Так, минулого року виконано лише 140 таких операцій, в той час як пересадки органів потребують 4,5 тис. Українців. За даними заступника головного лікаря Національного центру трансплантології Андрія Костенка, щорічно потреба в трансплантації органів становить: 2000 пересадок нирки, 1500 - печінки і близько 1000 - серця. Таким чином, в Україні лише 10% людей, які потребують трансплантації, мають шанс на операцію.

В Україні не роблять і 10% необхідної кількості трансплантацій, тому пацієнти для отримання життєво важливої допомоги змушені шукати можливості їхати за кордон. Вартість подібних операцій, як відомо, досить висока. Зокрема, за словами заступника директора Національного інституту хірургії та трансплантології ім. А.А. Шалімова Руслана Салютіна, вартість пересадки печінки за кордоном стартує від 150 тис. Дол. США. Ці гроші могли б і повинні залишатися в країні.

Новий законопроект, винесений Міністерством охорони здоров'я України на публічне обговорення, в разі його прийняття Верховною Радою, призведе до кардинальної реформи системи трансплантології.