RSSВерсія для друку
В Україні немає ознак загальної епідемії туберкульозу
10.06.2013

 

Ознак загальної епідемії туберкульозу в Україні на сьогодні немає. Про це під час відеолекції заявила радник Міністра охорони здоров'я України, головний позаштатний фтизіатр департаменту охорони здоров'я Донецької обласної державної адміністрації Ганна Ковальова.

"Сьогодні досить часто виникають дискусії: чи можна говорити про епідемію туберкульозу в Україні?" -- зауважила Ковальова. За її словами, у міжнародній практиці для відповіді на це запитання є чотири критерії щодо визначення епідемії.

Перший критерій — це ураженість активним туберкульозом більше одного відсотку населення. В Україні станом на 1 січня поточного року, за даними державно-галузевої звітності, цей показник складає усього 0,14%, а за розрахунками ВООЗ - 0,25%, що у чотири рази менше встановленого критерію, підкреслила головний позаштатний фтизіатр.

Другий критерій -- кратний приріст захворюваності за короткий проміжок часу. В Україні впродовж останніх шести років відбувається не приріст, а, навпаки, зменшення загального тренду захворюваності на туберкульоз. "Тобто не спрацьовує і цей критерій", -- відзначила Ганна Ковальова.

Третій критерій -- ризик інфікування більше одного відсотку. "Цей показник досить легко розрахувати в емпіричний, але надійний спосіб, використовуючи класичну епідмодель туберкульозу. Відповідно до цієї моделі, за основу розрахунків береться показник захворюваності на туберкульоз серед дітей, в яких захворювання здебільшого є результатом свіжого інфікування. В Україні у 2012 році цей показник складав 8,5 на 100 тисяч осіб населення. Згідно з епідмоделлю, протягом року захворює на клінічні форми туберкульозу приблизно 10-15% з числа вперше інфікованих дітей, а за умови проведення лікування - у 3-4 рази менше (мінімум 2%). Розрахований за цими "вихідними" даними показник ризику інфікування для України складає 0,45%, а з урахуванням недовиявлення (14% для України, за даними ВООЗ) - цей ризик складає максимум 0,6%. Таким чином, показник ризику інфікування в Україні не сягає одного відсотку, пояснила експерт, і є рубіжним між середнім та високим рівнем захворюваності на туберкульоз.

Детальніше