RSSВерсія для друку
В Україні має бути створено національну стратегію забезпечення орфанних хворих
26.04.2019

У контексті медичної реформи має бути створено національну стратегію забезпечення орфанних хворих — на цьому наголосила народний депутат України, заступник голови Комітету Верхов­ної Ради України з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко під час прес-брифінгу, який 24 квітня відбувся у Верховній Раді України за участю представників Громадської спілки «Орфанні захворювання України».

5 років тому Парламент ухвалив Закон України «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо забезпечення профілактики та лікування рідкісних (орфанних) захворювань». Він зобов’язав державні органи:

  • створити перелік орфанних захворювань;
  • створити реєстри орфанних хворих;
  • забезпечити профілактику та надання медичної допомоги орфанним хворим.

«Не дивлячись на те що в законодавстві України сформовано норми, які зобов’язують Уряд робити всі необхідні дії для того, щоб захищати і допомагати хворим на орфанні захворювання, на жаль, цього не відбувається», — зауважила І. Сисоєнко.

Із перерахованих зобов’язань виконано лише одне — на підзаконному рівні затверд­жено перелік рідкісних (орфанних) захворювань, який налічує 275 рідкісних хвороб, які визнала Україна. У той же час у країнах ЄС офіційно є близько 8000 діагнозів, які відносять до рідкісних.

«Нарешті має бути сформовано реєстр хворих з орфанними захворюваннями», — наголосила народний депутат, додавши, що він дозволить чітко розуміти потреби пацієнтів у лікуванні й державному фінансуванні.

Крім того, місце орфанних пацієнтів у процесі медичної реформи не є чітко визначеним.

Саме тому учасники брифінгу звернулися до депутатів та Уряду з вимогою контролювати виконання закону та розробку національної стратегії забезпечення орфанних хворих в умовах медичної реформи. Її впровадження дозволить приймати правильні управлінські рішення на користь пацієнтів з рідкісними захворюваннями.

Джерело-https://www.apteka.ua/article/499310