RSSВерсія для друку
В МОЗ розповіли як саме лікарі первинної ланки будуть взаємодіяти з Нацслужбою здоров’я
05.09.2017

На думку Уляни Супрун, взаємодія між пацієнтом та сімейним лікарем стане доступнішою, а самому лікарю буде легко звітувати про надані послуги.

 «На рівні сімейного лікаря і педіатра виписано, які послуги надаються на цій первинній ланці. Це має бути безкоштовно, а лікар тоді звітує у Національну службу здоров’я, які послуги надав. І пацієнт буде розуміти, бо буде виписано дуже чітко і прозоро, які послуги мають бути безкоштовні і які, там річний огляд, деякі діагностичні тести, мають бути безкоштовними», — розповідає в.о. міністра охорони здоров’я.

Процедуру самостійного вибору сімейного лікаря, терапевта чи педіатра у МОЗ обіцяють запустити вже з наступного року. Якщо ж пацієнт не знає лікаря, він зможе скористатись рекомендацією друзів, знайомих, родичів…

«Це може бути по знайомству. Люди, наші друзі можуть нам порекомендувати свого лікаря, який їм подобається. Також можна запитати в інших лікарів-спеціалістів про рекомендацію про  сімейного лікаря, можемо пошукати по Інтернету. Можна навіть повернутися до свого дільничого лікаря. Якщо поміж 5-6 лікарів вам подобається один, можна з ним підписати декларацію. Але важливо зрозуміти, що є вільний вибір», — коментує Супрун процедуру обрання сіменника.

Також Супрун наголошує, що в цій системі не буде постійної прив’язки до лікаря, тому  що його можна бути змінити у будь який час, у випадках, якщо пацієнту щось не сподобалось у діях сімейника, чи при переїзді у інше місце проживання.

Треба додати, що МОЗ планує передати на сімейних лікарів максимум по 2 000 пацієнтів. Обслуговування (термін від МОЗ – ред.) людей похилого віку та дітей буде за вищими тарифами, які з наступного року можуть складати до 370 гривень.

Джерело