RSSВерсія для друку
В Івано-Франківській області щороку народжується близько 150 дітей з вродженими вадами серця
17.12.2013

Патологія серцево-судинної системи займає одне із провідних місць у захворюваності дитячого віку. На цьому наголосив під час прес-конференції головний лікар Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні Радислав Котурбаш.

Він зауважив, що в Україні щороку народжується близько шести тисяч дітей із вродженими вадами серця. «40 відсотків новонароджених з цією патологією знаходиться у критичному стані з перших днів життя та вимагають невідкладної кардіохірургічної допомоги», – підкреслив Радислав Котурбаш.

За словами головного лікаря, в Івано-Франківській області щороку народжується близько 150 дітей із вродженими вадами серця, половина з яких потребують кардіохірургічної допомоги на першому році життя. «Надання невідкладної допомоги малюкам реальне лише за умови досвіду топічної діагностики інструментальними методами з покращенням негайної консультативної допомоги зі спеціалістами кардіохірургічних центрів, що стає можливим при використанні методу телемедичного зв’язку», – зазначив Радислав Котурбаш.

Телемедицина потрібна для уточнення необхідності проведення хірургічного лікування, для визначення термінів оперативного втручання, підготовки до операції, вибору консервативного лікування та уточнення транспортування пацієнта. Також, завдяки телемедицині, пацієнт отримуватиме консультативну допомогу на найвищому рівні.

Джерело