13.12.2011

Обидва високопоставлених медичних працівника Естонії визнані Тартуським повітовим судом винними в так званій "справі лікарів" з нелегального тестування медичних препаратів при лікуванні людей в інтересах швейцарської фармакологічної компанії. Про це повідомляють зарубіжні інформагенства.

Як повідомили в місцевій прокуратурі, винними в ході договірного діловодства визнані керівник відділу анестезіології клініки Тартуського університету, головний лікар Валгаской лікарні 50-річний Андрес Селла і емерит-професор Тартуського університету, почесний громадянин міста Тарту 75-річний Лембит Аллікметс.

В ході слідства було доведено, що з квітня по вересень 2006 року Селла проводив без дозволу на десятках пацієнтів дослідження з лікування травм за допомогою препарату 2-хлорпрокаіна, що використовується як наркоз, на який у нього відсутня ліцензія Департаменту ліків Естонії. Він визнаний винним також в незаконному ввезенні до Естонії забороненого товару, а також у схилянні іншої особи до підробки документа і використання підробленого документа. Суд засудив Селлу до виплати штрафу в розмірі 31 тис. 281 євро і 25 центів. Аллікметс оштрафований на 1524 євро.

Примітно, що про експерименти естонських лікарів над пацієнтами нічого не було відомо до тих пір, поки про успішні досліди доктор Селла сам не розповів в одному з медичних журналах, що видаються в Скандинавії. Департамент ліків Естонії звернувся до правоохоронних органів Естонії.

Детальніша інформація за адресою:

www.unn.com.ua/ua/news/551344-v-estoniyi-zaversheno-%22spravu-likariv%22/