RSSВерсія для друку
В Естонії завершено "справу лікарів"
13.12.2011

Обидва високопоставлених медичних працівника Естонії визнані Тартуським повітовим судом винними в так званій "справі лікарів" з нелегального тестування медичних препаратів при лікуванні людей в інтересах швейцарської фармакологічної компанії. Про це повідомляють зарубіжні інформагенства.

Як повідомили в місцевій прокуратурі, винними в ході договірного діловодства визнані керівник відділу анестезіології клініки Тартуського університету, головний лікар Валгаской лікарні 50-річний Андрес Селла і емерит-професор Тартуського університету, почесний громадянин міста Тарту 75-річний Лембит Аллікметс.

В ході слідства було доведено, що з квітня по вересень 2006 року Селла проводив без дозволу на десятках пацієнтів дослідження з лікування травм за допомогою препарату 2-хлорпрокаіна, що використовується як наркоз, на який у нього відсутня ліцензія Департаменту ліків Естонії. Він визнаний винним також в незаконному ввезенні до Естонії забороненого товару, а також у схилянні іншої особи до підробки документа і використання підробленого документа. Суд засудив Селлу до виплати штрафу в розмірі 31 тис. 281 євро і 25 центів. Аллікметс оштрафований на 1524 євро.

Примітно, що про експерименти естонських лікарів над пацієнтами нічого не було відомо до тих пір, поки про успішні досліди доктор Селла сам не розповів в одному з медичних журналах, що видаються в Скандинавії. Департамент ліків Естонії звернувся до правоохоронних органів Естонії.

Детальніша інформація за адресою:

www.unn.com.ua/ua/news/551344-v-estoniyi-zaversheno-%22spravu-likariv%22/

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...