RSSВерсія для друку
В Держлікслужбі України відбулася нарада з представниками оптових компаній
07.07.2011

5 липня 2011 року відбулася нарада за участі представників Державної служби України з лікарських засобів та дистриб'юторських компаній з продажу лікарських засобів. В рамках наради також пройшло обговорення Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

У вступному слові Голова Держлікслужби України Олексій Соловйов нагадав, що 24 червня 2011 року на сайті Міністерства охорони здоров’я був опублікований проект Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Він зауважив, що виконання рішення Уряду щодо впровадження належних практик в Україні не зупинилося впровадження виключно впровадженням належної виробничої практики  GMP. На даний момент європейські GMP є обов’язковими  до виконання для вітчизняних виробників, і до кінця року інспектори регуляторного року завершать перевірки усіх підприємств. Тому сьогодні на перше місце виходить питання впровадження належної дистрибуторської практики. Він підкреслив, що на сьогодні важливим завданням є зміна відношення операторів ринку до транспортування та зберігання лікарських засобів. Мова йде про впровадження системи менеджменту якості шляхом імплементації вимог належної дистрибуторської практики (GoodDistributionPractice— GDP) до Ліцензійнних умов. Таким чином, забезпечення дотримання вимог GDPстане необхідною умовою отримання суб’єктом господарської діяльності права провадження оптової торгівлі лікарськими засобами в Україні.

Початок цьому шляху вже покладено, адже МОЗ вже прийнято два нормативних акти, якими регулюється порядок сертифікації на відповідність GDP. Наказом від23 серпня 2005 року № 421 визначається, власне, порядок видачі сертифікату, а наказом від 16 лютого 2009 року затверджено настанову СТ-Н 42-5.0:2008 з належної практики дистрибуції.

Усі учасники наради, керівники диситрибуторських компаній підтримали думку керівника регуляторного органу щодо необхідності впровадження норм GDP до Ліцензійних умов.

У нараді взяли участь: Голова Держлікслужби України Олексій Соловйов,  перший заступник Голови Держлікслужби України Інна Демченко, директор дистриб’юторської компанії «БаДМ» Олександр Дитятковский,; керівник наглядової ради компанії «Альба» Володимир Дудка; директор компанії «Вента» Олександр Волошин; виконавчий директор всеукраїнської фармацевтичної асоціації «ФАРМУКРАЇНА» Денис Шевченко; Голова Громадської Ради при Держлікінспекції МОЗ Тетяна Котляр, Оксана Гуленко, директор Всеукраїнської громадської організації «Аптечна професійна асоціація України», тощо.

www.diklz.gov.ua/news/v-derzhliksluzhbi-ukraini-vidbulasya-narada-z-predstavnikami-optovikh-kompanii