14.06.2019

Як зазначається на урядовому порталі, розпорядженням від 12.06.2019 р. № 407-р Уряд перерозподілив 1 млрд грн. на оплату послуг первинної медичної допомоги, оскільки на середину червня укладено більше 27,8 млн декларацій, що становить 65% від загальної кількості населення.

«Під час формування бюджету на первинну ланку на 2019 р. прогнозувалося, що така кількість декларацій буде на кінець року. Аби підтримати такий високий темп трансформації на первинці та закріпити ті позитивні зміни, які вже відчули лікарі та пацієнти, виник­ла потреба в перерозподілі коштів», — коментує прийняте рішення заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

Перерозподіл коштів відбувся за рахунок бюджетної програми, передбаченої для реалізації пілотного проекту «Безкоштовна діагностика».

Перший етап пілотного проекту «Безкош­товна діагностика» розпочнеться в липні 2019 р. і передбачає підготовчу роботу на рівні медичних закладів. Згодом перелік безоплатних діагностичних послуг стане доступним пацієнтам у медичних закладах, які долучаться до пілотного проекту.

В Уряді наголошують, що адміністрування цього проекту по всій країні передбачає великий обсяг попередньої підготовки як з боку самих медичних закладів, так і з боку МОЗ України та Національної служби здоров’я України, зокрема, у частині забезпечення комп’ютеризації, наявності належного обладнання, відповідно до сформованих вимог, рівний доступ до послуг по всій Україні тощо.

Джерело- https://www.apteka.ua/article/504617