RSSВерсія для друку
Українські та міжнародні фахівці обговорили актуальні питання регіоналізації перинатальної допомоги в Україні
16.07.2012

Міністерство охорони здоров'я України спільно з Проектом "Здоров'я матері та дитини", що впроваджується в Україні кампанією Джон Cноу, Інк. (JSI) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), організувало та провело конференцію присвячену питанням регіоналізації перинатальної допомоги в Україні.

У заході взяли участь Перший заступник Міністра охорони здоров'я Раїса Моісеєнко, радник Адміністрації Президента України, координатор Національного проекту "Нове життя - нова якість охорони материнства та дитинства" Олена Осінкіна, представник Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Брендли Кронк, директор кампанії Джон Сноу, Інк. Чуанпіт Чу-Аон, головні позаштатні спеціалісти з спеціальності "неонатологія", "акушерство та гінекологія" МОЗ України, представники вищих навчальних закладів післядипломної освіти, експерти Національного проекту "Нове життя - нова якість охорони материнства та дитинства", заступники начальників головних управлінь охорони здоров'я, головні спеціалісти управлінь охорони здоров'я, керівники регіональних перинатальних центрів, представники Проекту "Здоров'я матері та дитини" та інші запрошені.

Під час конференції були висвітлені актуальні питання регіоналізації перинатальної допомоги в Україні, зокрема: рівні надання медичної допомоги, міжнародний досвід системи регіоналізації перинатальної допомоги, роль регіоналізації перинатальної допомоги у формуванні державної політики охорони материнства та дитинства. Експерти у галузі охорони материнства, дитинства та перинатології презентували найкращі міжнародні практики та існуючий досвід регіоналізації перинатальної допомоги в Україні на прикладі Харківської області та АР Крим.

Також у ході зустрічі було представлено "Збірник нормативних документів з питань реформування перинатальної допомоги в Україні", розроблений МОЗ України спільно з Національною академією медичних наук України. У збірнику представлені Укази Президента України, постанови КМУ України, накази та практична настанова по системі регіоналізації, які на сьогодні регулюють питання реорганізації перинатальної допомоги.

Також під час конференції обговорювались питання транспортування пацієнтів у системі регіоналізації перинатальної допомоги, необхідність організації безперервного навчання медичного персоналу у системі надання перинатальної допомоги, питання інформування населення з питань необхідності та переваг регіоналізації перинатальної допомоги тощо.

Довідково

Проект "Здоров'я матері та дитини" впроваджується в Україні кампанією Джон Cноу, Інк. (JSI) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) з 2002 року. Метою Проекту є покращення здоров'я матерів та дітей в Україні.

Проект "Здоров'я матері та дитини" підтримував Національний Проект "Нове життя - нова якість охорони материнства та дитинства" та Міністерство охорони здоров'я України в розробці базових національних документів з питань регіоналізації перинатальної допомоги в Україні, зокрема: нормативних документів щодо штатного розкладу перинатальних центрів, організації системи направлень на вищий рівень допомоги та дистанційного консультування.

У двох регіонах України, АР Крим та Харківській області, Проект "Здоров'я матері та дитини" надає технічну підтримку регіональним управлінням охорони здоров'я у розробці регіональних планів регіоналізації перинатальної допомоги, а також планів поширення інформації про переваги регіоналізації перинатального догляду. Проект організував серію тренінгів з питань перинатального догляду для більш ніж 1000 медичних працівників в обох партнерських регіонах.

 

Джерело:

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120716_2.html