RSSВерсія для друку
Українська делегація бере участь у сесії Комісії ООН з наркотичних засобів
12.03.2012

Делегація України, яку очолює Голова Державної служби України з контролю за наркотиками Володимир Тимошенко, 12–16 березня 2012 року працюватиме на 55-й сесії Комісії ООН з наркотичних засобів (КНЗ), яка відкрилася у Відні (Австрія). Про це УНН повідомили у прес-службі Державної служби України з контролю за наркотиками.

У складі делегації Тетяна Александріна – Гголова Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань, Олександр Демидов – начальник управління боротьби з незаконним обігом наркотиків Міністерства внутрішніх справ, Микола Гошовський – перший заступник начальника головного управління нагляду за додержанням законів при провадженні оперативно-розшукової діяльності Генеральної прокуратури України, Олексій Ільницький – перший секретар департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України.

Серед питань, які розглядатимуться на сесії – реалізація Політичної декларації та Плану дій з налагодження міжнародного співробітництва щодо вироблення комплексної і збалансованої стратегії боротьби з незаконним обігом психоактивних та хімічних речовин і пов’язаною з ними наркозлочинністю. З ініціативи ДСКН, Україна запропонувала 55-й сесії КНЗ ООН проект резолюції, в якій ідеться про реінтеграцію звільнених з ув’язнення осіб, які мали вимушену перерву у вживанні наркотиків. Зокрема, пропонується розробити відповідні цільові програми з конкретними заходами щодо створення умов для працевлаштування, дальшого лікування, реабілітації та ресоціалізації наркозалежних, які звільнилися з місць ув’язнення.

Під час роботи сесії Голова ДСКН України Володимир Тимошенко візьме участь як один з доповідачів у паралельному секційному засіданні "Лікування наркотичної залежності та догляд: нові теми і стратегії ефективного реагування" (співорганізатори цього заходу – УНЗ ООН, ВООЗ та Віденський комітет неурядових організацій з наркотичних засобів).

У системі Організації Об’єднаних Націй КНЗ є центральним органом з формування та реалізації політики щодо наркотиків. До сфери діяльності цієї Комісії належать: аналіз динаміки змін наркоситуації у світі; розробка рекомендацій з розв’язання відповідних проблем; зміцнення системи контролю. Комісія рекомендує уніфіковані підходи щодо наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів і відіграє центральну роль у всіх процесах міжнародної наркополітики. У своїй діяльності Комісія покладається на адміністративну й технічну підтримку Управління ООН з наркотиків та злочинності.

У КНЗ входять понад 50 країн – членів ООН, обраних Економічною і соціальною радою при ООН (ЕКОСОР). Остання є центральним майданчиком для обговорення міжнародних соціально-економічних питань та формулювання рекомендацій щодо наркополітики.