14.12.2011

Через 10-12 років в Україні створять європейську систему паліативної допомоги. Про це під час прес-конференції повідомив голова ВГО "Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги" Василь Князевич.

"Сьогодні нашою основною метою є створення відповідного законодавчого поля реєстрування обезболюючих препаратів, зокрема таблетованого морфіну.Також необхідно створити систему доступності медикаментів до будь-якого села", - розповів фахівець.

За його словами, близько 20% українців не отримують належного знеболення.

Нагадаємо, щороку в Україні від раку помирає приблизно 100 тис осіб. 80% з них при цьому страждають від нестерпного болю.

Довідка. Паліативна та хоспісна медицина - це професійна медична та психологічна допомога пацієнтам з важкими невиліковними хворобами та з обмеженою тривалістю життя. До таких пацієнтів відносяться люди похилого віку та особи з такими невиліковними хворобами, як СНІД, туберкульоз, серцево- та церебросудинні захворювання, цукровий діабет, хвороба Альцгеймера тощо. Хоспісна допомога цим пацієнтам надається або вдома, або стаціонарно в медичних закладах. Відповідно до розрахунків ВООЗ, потреба у стаціонарних ліжках сягає 7 ліжок на 100 тис. населення. Для України це становить 3700 стаціонарних ліжок.

Детальніша інформація за адесою:

http://www.unn.com.ua/ua/news/554568-ukrayini-obitsyayut-cherez-10-12-rokiv-evropeysku-sistemu-paliativnoyi-dopomogi/