RSSВерсія для друку
Українцям немає за що лікуватись від гепатиту
29.07.2011

У четвер  та п’ятницю проходить всеукраїнська акція до Всесвітнього дня боротьби з гепатитом. Одна з вимог - державні гроші на профілактику і лікування.

За підрахунками Міністерства охорони здоров'я, в Україні понад мільйон людей інфіковані вірусами гепатиту B і близько 1,2 мільйона вірусами гепатиту С. Зазвичай зараження відбувається через нестерильні медичні, стоматологічні та косметологічні інструменти. Водночас більшість людей не знають про свою інфекцію, адже у 80 відсотках випадків хвороба розвивається без симптомів, непомітно для людини та переходить у хронічну стадію, що закінчується цирозом і раком печінки.

Як зазначають експерти, через обмежену конкуренцію зберігається висока вартість курсу лікування. Адже право на виробництво препаратів для лікування гепатитів є лише в двох фармацевтичних компаній. В Україні, за оцінками фахівців, курс лікування коштує до 20 тисяч доларів, що недоступно більшості українців.

Всесвітня організація охорони здоров'я попереджає, що гепатит С може стати наступною епідемією, серйознішою за ВІЛ/СНІД. У світі близько 350 мільйонів людей інфіковані гепатитом B і близько 170 мільйонів людей - гепатитом С. Медики занепокоєні: Україна за темпами поширення вірусних гепатитів посідає перше місце в Європі, як свідчать дані Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Детальніша інформація за адресою:

www.civicua.org/news/view.html