RSSВерсія для друку
Україна потребує міжнародної допомоги у подоланні епідемії туберкульозу і СНІДу
14.07.2011

Україні належить сумне лідерство за темпами розвитку епідемії ВІЛ / СНІДу і туберкульозу в Європі, а кількість нових випадків інфікування продовжує збільшуватися.

12 липня  голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров`я Тетяна Бахтєєва мала зустріч з виконавчим Директором Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією Мішелем Казачкіним.

«Ми другі в Європі і п`яті у світі за темпами поширення ВІЛ-інфекції, другі в Європі за темпами зростання мультирезистентного туберкульозу. Така ситуація - спадщина минулих років, коли у нас не було регулярного постачання протитуберкульозних препаратів і системної роботи в цьому напрямку. Сьогодні питання посилення протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції визначені як пріоритетні напрямки діяльності всіх гілок влади на всіх рівнях управління, а не тільки органів охорони здоров`я,» - заявила Бахтєєва.

Мішель Казачкін підкреслив, що Глобальний фонд уважно стежить за реформою охорони здоров`я в Україні та високо оцінює нещодавно прийняті Закони щодо боротьби з туберкульозом і ВІЛ/СНІДом. Водночас, він висловив стурбованість тим, що реалізовані і нещодавно підписані гранти Глобального фонду (а це понад 500 млн. доларів США) обкладаються 20%-ним ПДВ і 6%-ним митним збором, а також тим, що процедури закупівель медичних препаратів та обладнання за кошти грантів не відповідають вимогам Глобального фонду.

За його словами, для продовження ефективної співпраці Глобального фонду з нашою країною необхідне підписання рамкового договору щодо грантів міжнародної технічної допомоги між урядом України та Глобальним фондом.

Тетяна Бахтєєва запевнила пана Казачкін, що візьме активну участь у підготовці проекту рамкового договору, оскільки в умовах недостатнього фінансування програм по боротьбі з туберкульозом і ВІЛ/СНІДом, Україні треба докласти максимум зусиль для активізації співпраці з Глобальним фондом та забезпечення максимальної державної підтримки фонду.

«Знаючи суворі вимоги Глобального фонду по контролю, оцінці ефективності, досягнення результатів, Україні вкрай важливо на державному рівні створювати умови для максимально ефективного витрачання наданих фондом грантів», - сказала глава Комітету.

За останніми оцінками Всесвітньої організації охорони здоров`я, кількість українців, які живуть з ВІЛ, становить близько 360 тисяч осіб, 88% з них - молоді працездатні люди у віці від 15 до 49 років. Щорічно понад 30 тисяч українців хворіють на туберкульоз, близько 8 тисяч помирають і стають інвалідами внаслідок цієї хвороби.


http://health.unian.net/ukr/detail/222006