RSSВерсія для друку
Україна поступово розширює доступ до лікування мультирезистентного туберкульозу
11.11.2013

В Україні розширено доступ до лікування хворих на мультирезистентний туберкульоз, зокрема в рамках гранту Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Про це йшлося під час відеонаради представників Міністерства охорони здоров’я України, Держслужби України соцзахворювань, ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України», а також секретаріату Глобального фонду. Участь в обговоренні також взяли представники ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я) та USAID.

Темою обговорення стала реалізація Загальнодержавної соціальної цільової програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки та другої фази 9-го раунду гранту Глобального фонду.

За словами заступника Міністра охорони здоров’я України Олександра Толстанова, в країні створені усі передумови для вчасної діагностики туберкульозу та, з урахуванням коштів Глобального фонду, здійснюється належне забезпечення препаратами для лікування виявлених пацієнтів. Це вже дозволило налагодити ефективну систему виявлення випадків мультирезистентного туберкульозу.

«Завдяки покращенню менеджменту протитуберкульозних препаратів протягом 9-ти місяців поточного року вдалося збільшити кількість пацієнтів, охоплених лікуванням за кошти державного бюджету – з 4 432 до 6 264. За кошти Глобального фонду здійснюється лікування близько 700 пацієнтів», – зазначив Олександр Толстанов.

Джерело