RSSВерсія для друку
Україна посідає останнє місце за посмертним донорством органів
31.05.2013

Сьогодні Україна посідає останнє місце серед країн Європи за показником посмертного донорства: на один мільйон населення стається лише 0,15 випадків посмертного донорства. Про це під час публічної лекції в Харківському медуніверситеті на тему «Трансплантація в Україні – сучасне і майбутнє, етичні та нормативно-правові аспекти» розповіла Міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова.

За її словами, в сусідній Польщі показник посмертного донорства перевищує чотирнадцять випадків на один мільйон населення, а у Іспанії, яка є лідером за цим показником, таких випадків – 35 на мільйон населення.

«На заваді розвитку трансплантації в Україні в останні десятиліття стала «презумпція незгоди», як основа чинного законодавства. Якщо до 1999 року – дати прийняття закону щодо трансплантації – переважала пересадка органів, котрі були вилучені у донора-трупа, то після 1999 року почала стрімко збільшуватись кількість трансплантацій органів від живого родинного донора», – сказала керівник МОЗ України.

Кількість органних трансплантацій в Україні не перевищує 120 на рік, при цьому з них лише 15% – це трансплантація завдяки посмертному донорству. Загалом в Україні показник трансплантацій на один мільйон населення становить лише 1,6, тоді як в Австрії цей показник сягає 81,5, в Іспанії - 85,6, в США – 76,7 на один мільйон населення.

Детальніше…