RSSВерсія для друку
Україна покинула клуб країн світу, де найбільше курять
19.01.2012

За останні п'ять років Україна покинула клуб країн світу, у яких найбільше курять. Як пише Корреспондент, легені майже 4 млн українців очистилися від диму завдяки масштабній антитютюновій кампанії.

Як пише видання, розпочата у 2007 році кампанія боротьби з курінням, а також підвищення акцизу на тютюн, введення більш жорстких правил торгівлі та обмеження реклами сигарет зробили свою справу.

Як показують дані дослідження Всесвітньої організації охорони здоров'я Глобальне опитування дорослого населення про споживання тютюну за 2010 рік, за останні п'ять років зав'язати зі шкідливою звичкою вирішила рекордна за роки незалежності країни кількість українців - 3,9 млн, або третина всіх співвітчизників, які курили раніше.

Як пише Корреспондент, армія курців зменшилася із 14 млн до 10 млн осіб, або із 30% до 22% населення. А споживання сигарет скоротилося на 25% - із 84 млрд до 63 млрд штук на рік. Згідно зі звітом ВООЗ, у 2011 році Україна покинула список країн - лідерів за кількістю курців, перемістившись із четвертого на 24-те місце.

Головним фактором, який змусив мільйони українців перейти у стан некурців, експерти називають подорожчання сигарет утричі, однак не применшують і значення антиреклами і прагнення українців до здорового способу життя. "Не курити стало модно", - констатує голова Всеукраїнської федерації споживачів Пульс Наталія Бородачова.

Усе в комплексі викликало у країні своєрідну ланцюгову реакцію. "Люди з більшою імовірністю кидають курити, якщо їхні друзі, колеги, родичі, чоловік або дружина роблять те саме", - резюмує завсектором контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ Костянтин Красовський.

Детальніша інформація за адресою:

www.civicua.org/news/view.html