RSSВерсія для друку
Україна очолила список країн з найбільшим ризиком впровадження грантів Глобального Фонду
21.09.2011

Декілька днів тому в Женеві був оприлюднений звіт незалежної групи світових експертів і аудиторів про стан фінансового та програмного нагляду за грантами Глобального Фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією. (Англомовна версія звіту знаходиться на сайті Глобального Фонду: http://www.theglobalfund.org/en/highlevelpanel/).

Звіт під назвою «Від термінових заходів - до сталого розвитку» підготовлений Групою Високого Рівня з аналізу Фінансових і наглядових Механізмів (High-Level Independent Review Panel on Fiduciary Controls and Oversight Mechanism). Необхідність створення даної групи та проведення незалежного оцінювання було викликано рядом подій на початку 2001 року, після того, як розслідування Генерального Інспектора Глобального Фонду виявило нецільове використання та зникнення коштів ГФ в ряді країн. Незважаючи на те, що висновки Генерального Інспектора робились відносно тільки деяких країн,  частина країн-донорів (Німеччина, Швеція та інші) – відкликали свої внески до  Глобального Фонду. Проведення незалежної оцінки було покликане дати відповідь, наскільки ефективними є процедури нагляду за грантами Глобального Фонду.

Нажаль, за результатами незалежного оцінювання політик і процедур менеджменту та імплементації грантів ГФ, Україні присвоєно найгірший в світі індекс щодо процедур управління та ризику імплементації грантів ГФ - 99. Гірше ситуація тільки у постраждалому й зруйнованому землетрусом Гаїті, який очолив список з індексом 100.

 

До групи особливо «ризикованих» країн, разом з Україною, потрапили такі країни, як Уганда, Джібуті, Чад, Судан, Берег Слонової Кості, Танзанія. Ці країни, на відміну від України, характеризуються низьким рівнем розвитку медицини, а також безперервними громадянськими війнами, а Судан - взагалі недавно розпався на дві країни. Для країни з такою розвиненою медициною, як Україна, перебувати на чолі цього списку - сумнівна честь.

 

Детальніша інформація – у доданому файлі.

Файли:
12234.pdf144 K