RSSВерсія для друку
Україна не стоїть осторонь проблем пацієнтів хворих на лімфоми
16.09.2013

Щорічно в світі відзначають день боротьби з лімфомами. 

Лімфома - це пухлина з клітин імунної системи, різновид злоякісної пухлини, що вражає лімфатичну систему, яка складається з лімфатичних вузлів (невеликі закриті скупчення лімфоцитів), селезінки, вилочкової залози, кісткового мозку. Лімфома - це не одна хвороба, а група з понад 30-ти різних хвороб. Існують два головних типи пухлин імунної системи: лімфома Ходжкіна та неходжкінські лімфоми. Лімфоми - серйозне захворювання, прогресуюче з плином часу.

Сучасна практика дозволяє встановити, що лімфома виліковна в 80% випадків. Шанси хворих на одужання повністю залежать від точної та своєчасної діагностики.

У країнах Західної Європи захворюваність лімфомами складає близько 12-15 випадків на 100 000 населення в рік. Приміром, у Росії щорічно діагностується більше 25 000 нових випадків захворювання лімфомами, що становить близько 4% усіх злоякісних пухлин.

В Україні цей діагноз в більшості випадків - це вирок, лише 35% хворих в Україні живе довше 5 років від моменту встановлення діагнозу. Можливість досягнення повної ремісії за допомогою стандартних програм із застосуванням класичних препаратів (циклофосфан, Преднізолон, Доксорубіцин тощо) становить не більше 20 %. Всього ж на обліку в Україні знаходиться понад 40 тисяч хворих із злоякісними хворобами крові, кровотворної та лімфоїдної тканин, серед яких 70% - хворі на ХЛПЗ.

 

Як повідомив головний позаштатний гематолог та трансфузіолог МОЗ України Василь Новак - держава не стоїть осторонь проблем хворих на лімфоми - у 2013 році для лікування хворих на ХЛПЗ придбано препаратів на загальну суму понад 73 млн грн. Лише Міністерством охорони здоров’я України на 2013 рік було передбачено 69 млн грн., з яких вже придбано препаратів на суму майже 45 млн. грн., що становить понад 65% від загальної суми.