RSSВерсія для друку
Україна може стати першою країною в Європейському регіоні, яка зупинить епідемію ВІЛ/СНІД
17.09.2012

Україна може стати першою країною в Європейському регіоні, яка зупинить епідемію ВІЛ/СНІД. Про це заявив Виконавчий директор Об’єднаної програми ООН з питань ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС) Мішель Сідібе на зустрічі з Віце-прем’єр-міністром України – Міністром охорони здоров’я України Раїсою Богатирьовою в Женеві, куди вона прибула для участі в роботі 27-го засідання Правління Глобального фонду для боротьби з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та малярією (ГФСТМ).

Під час розмови сторони обговорили питання подальшої співпраці між ЮНЕЙДС та Урядом України в сфері досягнення Цілей розвитку тисячоліття за напрямком зупинення до 2015 року поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу і скорочення їх масштабів. «Ми маємо багато досягнень в цій сфері і можемо казати, що здатні забезпечити лікуванням усіх хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД, які, за даними регіональних центрів СНІДу, цього потребують», – наголосила Віце-прем’єр-міністр України. Керівник ЮНЕЙДС, у свою чергу, відзначив вагомі успіхи України та її лідерські позиції в Європейському регіоні у боротьбі з ВІЛ/СНІД.

Віце-прем’єр-міністр України повідомила, що Міністерство охорони здоров’я прийняло рішення про надання приміщення Українському Центру профілактики і боротьби зі СНІДом та про підтримку Центру у якості основного реципієнта 10 раунду гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Це, зазначила Раїса Богатирьова, сприятиме посиленню лідерської ролі держави у протидії епідемії ВІЛ-інфекції, на що рішуче налаштований Уряд України.

Крім того, за словами Міністра, керівництво країни має намір створити на базі Центру профілактики і боротьби зі СНІДом Український центр з контролю над захворюваністю на ВІЛ/СНІД, туберкульоз та інші інфекційні хвороби.

Раїса Богатирьова запропонувала пану Сідібе під час його візиту до Києва обговорити всі проблемні питання, пов’язані з подоланням епідемії ВІЛ/СНІД в Україні, і вкотре наголосила на тому, що боротьба з ВІЛ-інфекцією/СНІДом в Україні має загальнодержавне значення. «Ми і надалі будемо забезпечувати державне лідерство у реалізації загальнодержавних програм соціального напрямку, створювати умови для безперервного лікування хворих, розвивати партнерство у питаннях протидії соціально небезпечним захворюванням», – запевнила свого співрозмовника Раїса Богатирьова.

Джерело:

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120914_4.html