RSSВерсія для друку
Україна може бути потужним виробником і експортером ліків - В.Семиноженко
26.07.2011

"В Україні існують потужні наукові школи у галузі молекулярної біології та генетики, органічної та біоорганічної хімії, ветеринарії, розвивається наномедицина. Отже, ми маємо всі підстави для того, щоб досягти амбітної цілі – забезпечити власними оригінальними лікарськими препаратами не лише внутрішній попит, але й вийти з ними на зовнішні ринки", - відзначив Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко, розповідаючи про цілі Державної цільової науково-технічної програми розроблення новітніх технологій створення вітчизняних лікарських засобів для забезпечення охорони здоров’я людини та задоволення потреб ветеринарної медицини на 2011-2015 роки.

В.Семиноженко також наголосив на тому, що у сьогоднішній напружений санітарно-епідеміологічній та епізоотичній ситуації забезпечення населення та ветеринарної системи новітніми ефективними ліками є питанням національної безпеки України.
Водночас, за словами Голови Держінформнауки, сьогодні на українському ринку переважає імпортна фармакологічна продукція – її частка сягає 75-80%. В основному це високовартісні препарати, які знаходяться під патентним захистом. Між тим, відзначив Володимир Семиноженко, щомісяця іноземним партнерам передається близько 300 тисяч українських напівфабрикатних розробок (оригінальних хімічних сполук), які потім повертаються до України у вигляді готових лікарських засобів, що купуються за дуже великі гроші. Саме тому Програма має спрямовуватися не стільки на імпортозаміщення, скільки на розробку нових препаратів, ще не відомих у світі.

"Згідно попередньому пронозу, результатом реалізації Програми буде створення 200 новітніх технологій та розробка і виробництво 60 нових препаратів. Обсяг експорту лікарських засобів становитиме щонайменше 300 млн. доларів", - сказав В.Семиноженко. За його словами, у 2012 році в Україні буде сформовано відповідну технологічну базу, адже саме сучасні досягнення біоінформатики, проетоміки, фармакогеноміки та нанобіотехнологій здатні істотно скоротити як термін, так і вартість створення нових лікарських засобів.

 

Детальніша інформація за адесою:

http://www.unn.com.ua/ua/news/25-07-2011/425896/