RSSВерсія для друку
Україна єдина в світі не фіксує лікарські помилки – експерт
28.05.2012

Україна  - єдина країна серед країн світу, в якій не реєструються лікарські помилки. Про це під час прес-конференції повідомив голова Громадської Ради при Держслужбі України з питань протидії ВІЛ-СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам Андрій Гук.

"Право на конпенсацію. Що вимагати від лікаря, якщо в наших умовах праці, у нас до цих пір немає системи страхування від лікарських помилок, як в усіх інших європейських країнах. Кожен із нас помиляється, ми всі люди. У когось одні помилки, а у лікаря теж є помилки, і це людська доля. Якимось чином треба знайти систему компенсації, бо помилки є, були і будуть. Коли ми звітуємося перед міжнародними організаціями, то ми є єдиною країною в світі, де індикатор лікарських помилок становить нуль. В Україні немає лікарських помилок! Ви можете собі це уявити? Звичайно, яка тоді може бути компенсація?!" , - обурений А. Гук.

До лікарських помилок у практиці юристів та медичних працівників відносять: незловмисне упущення лікаря (або будь-кого з медичного персоналу) в його професійній діяльності, якщо при цьому виключені недбальство, недобросовісність, самовпевненість, байдужість.

Лікарська помилка юридично, незалежно від наслідків, безкарна. Це проблема не юридична (карно – правова), а медична (організаційно – методична). Підміна поняття лікарська помилка на лікарський злочин неприпустима та призводить до деструктивного конфлікту інтересів пацієнтів та медпрацівників. Це різні діяння з юридичної точки зору, плутати їх, особливо для працівників ЗМІ, недопустимо.

Джерело:

http://www.unn.com.ua/ua/news/738238-ukrayina-edina-v-sviti-ne-fiksue-likarski-pomilki--ekspert/