RSSВерсія для друку
У Верховній Раді України зареєстровано проект закону України «Про медіацію»
23.03.2011

Медіація є способом мирного врегулювання конфлікту, при якому посередник працює не з позиціями, а з інтересами сторін, допомагаючи відновити інформаційний обмін між сторонами, виявити інтереси і допомогти сторонам знайти взаємоприйнятні справедливі для кожного рішення.

Даний законопроект є першим кроком по інституціалізаціі медіації в Україні. Протягом двох років законопроект розроблявся групою авторів, до складу яких входили юристи, медіатори, вчені. Мета подачі законопроекту - легітимізація та однакове тлумачення поняття, встановлення прав та обов'язків усіх суб'єктів відносин, пов'язаних з наданням послуги з медіації; формування вимог до медіаторів.

Прийняття закону дозволить розвантажити судову систему, зробити черговий крок у боротьбі з корупцією, підвищити рівень виконуваність судових рішень, розширити пакет послуг для клієнтів, що бажають вирішити спір швидко і ефективно.

Аналогічний законопроект був прийнятий в Росії в червні, 2010 р. Цей закон знаходить широке застосування у сфері інтелектуальної власності, а також при вирішенні комерційних спорів, сімейних та організаційних конфліктів.

З текстом законопроекту можна ознайомитися на сайті:


http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=39689