RSSВерсія для друку
У Полтаві пройшов семінар з особливостей правового регулювання галузі охорони здоров'я
28.04.2015

28 квітня Департамент охорони здоров’я Полтавської ОДА спільно з Національним юридичним університетом ім. Ярослава Мудрого на базі Полтавського юридичного інституту провів науково-практичний семінар на тему: «Стан та перспективи розвитку фармацевтичного ринку: нормативно-правове забезпечення», присвячений актуальним проблемам реформування сучасного фармацевтичного ринку в Україні.

 

У науково-практичному семінарі взяли участь фахівці галузі охорони здоров’я, власники фармацевтичного бізнесу, керівники фармацевтичних підприємств, завідувачі аптечних закладів, фахівці фармації та студенти.

 

На пленарному засіданні з інформаційним повідомленням «Застосування рамкових угод між фармацевтичними і лікувально-профілактичними закладами» виступив заступник директора Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Ігор Куделич. Він розповів, що за підтримки Проекту «Системи покращеного доступу до лікарських засобів та фармацевтичних послуг» (SIAPS) в області здійснено підготовку групи фахівців щодо закупівель за рамковими угодами. Завдяки навчанню члени тендерних комітетів обласних лікувально-профілактичних закладів отримали змогу підвищити свою кваліфікацію. Учасникам двох тренінгів мали змогу опанувати передові техніки та засади міжнародної практики із забезпечення відкритості й прозорості державних закупівель, що є дієвим механізмом попередження корупції. Крім набутих знань та навичок, було отримано технічні інструменти, які дають змогу оптимізувати роботу з виконання плану закупівель.

 

Під час обговорення фахівці підкреслили, що рамкові угоди є надзвичайно ефективним механізмом, що надає можливість не тільки отримати економічно привабливі ціни, але й дає більшу гнучкість при постачанні лікарських засобів. Це дозволяє економити час та зусилля персоналу закладів охорони здоров’я, які додатково до основної роботи виконують закупівельні функції.

 

Переваги такого виду закупівель полягають у наданні можливості економії бюджетних коштів, зниженні ціни на ліки та прискоренні закупівель на початку року на наступний період. Але запровадження вказаного механізму закупівель потребує певного часу та дещо затримується у зв’язку з неявкою постачальників, внесенням додаткових пропозицій тощо. Запровадження у практику діяльності лікувально-профілактичних закладів області рамкових угод сприятиме підвищенню якості надання медичних послуг та покращить доступ до життєво необхідних лікарських засобів.

 

В цілому, на семінарі було розглянуто ряд актуальних питань щодо ліцензування підприємницької діяльності з оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, підготовки нової редакції Закону України «Про лікарські засоби» тощо. Учасники семінару обговорили проблемні питання нормативно-правового забезпечення ринку лікарських засобів та суб’єктів корупційних правопорушень у сфері охорони здоров'я.

Джерело