16.12.2011

Успішне завершення державних закупівель у 2011 році та закупівля антиретровірусних препаратів «Всеукраїнською мережею людей, які живуть з ВІЛ» за кошти Глобального Фонду, дасть можливість наступного року охопити АРТ додатково 13,7 тисяч нових пацієнтів. Про це під час чергового засідання Національної Ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, 13 грудня 2011 року, повідомив заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр Толстанов.

«За І півріччя 2012 року Міністерством охорони здоров’я спільно з Держслужбою України соцзахворювань передбачається забезпечити доступ до лікування для 100% хворих, які цього потребують. У тому числі й забезпечити лікування за рахунок державного бюджету і 10 тисяч пацієнтів, які отримуватимуть його у серпні 2012 року за рахунок коштів 6 раунду Глобального фонду», - підкреслив Олександров Толстанов.

Нагадаємо, що на сьогодні в Україні АРВ-терапію отримує понад 26 тисяч хворих. Однак Міністерство охорони здоров’я за рахунок зменшення цін на АРВ-препарати досягло економії бюджетних коштів у розмірі 23,5 млн грн (16,3% від обсягу фінансів виділених із державного бюджету) і завершити процедуру додаткової закупівлі ліків для ВІЛ-інфікованих. Заступник Міністра також зазначив, що попри складну епідситуацію, можна говорити про перші ознаки стабілізації. Зокрема, це виявляється у зменшенні темпу приросту захворюваності на ВІЛ-інфекцію та зменшити кількість хвороб, зумовлених СНІДом.

Детальніша інформація за адресою:

www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20111216_4.html