RSSВерсія для друку
У МОЗ готують впровадження єдиної державної бази даних медичних оглядів водіїв
15.11.2016

Зважаючи на необхідність кардинальних змін, у МОЗ України розпочата робота зі створення єдиної державної бази даних медичних оглядів певних категорій осіб. Про це повідомила Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я з питань євроінтеграції, під час стартової прес-конференції до Всеукраїнського тижня безпеки дорожнього руху.

«Усі ми учасники дорожнього руху: водії, пасажири, пішоходи. Тому тема стосується кожного. Стан здоров’я водія – це надзвичайно важливе питання, де не може бути компромісів. Тому необхідно впорядкувати єдину базу даних, з якої можна отримати інформацію про те, чи має людина здоров’я бути за кермом, чи пройшла вона медичний огляд, зокрема нарколога і психіатра», - зазначила Оксана Сивак.

Наявність такої бази дозволить оперативно перевірити легальність довідки. Запрацювати вона повинна у 2017 році. Наповнення цієї бази відбуватиметься у співпраці з МВС. Крім інформації про водіїв, база міститиме відомості про комісії та лікарів, які мають право надавати такі довідки. За словами учасників заходу, важливо щоб такі бази не тільки існували, а були повні та доступні.

Ще одним принципово важливим питанням медичного забезпечення транспортного процесу – є удосконалення системи підготовки кандидатів у водії, водіїв та інших учасників дорожнього руху. Кожен, хто сідає за кермо, повинен мати навички з надання домедичної і медичної допомоги потерпілим внаслідок дорожньо-транспортних пригод. Адже саме водії першими стикаються із травмою на дорозі і можуть надати допомогу у ті важливі хвилини, коли фахівці ще в дорозі, і тим самим врятувати життя. У МОЗ вже працюємо над змінами до програми навчання водіїв.

«Безпека дорожнього руху не повинна обмежуватися тижнем, коли це відзначається. Увага та небайдужість кожного з нас, щоденних учасників дорожнього руху, до неухильного дотримання встановлених правил поведінки водія, пішохода, пасажира, виявлені при цьому ввічливість та культура, безперечно, забезпечуватимуть досягнення поставленої мети – збереження людського життя», - підсумувала Оксана Сивак.

Детальніше