RSSВерсія для друку
У Міністерстві охорони здоров’я активізувалася робота щодо розвитку трансплантації та реєстру донорів кісткового мозку
29.03.2013

Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова провела у п’ятницю нараду, присвячену розвитку трансплантації кісткового мозку в Україні. Були обговорені проблемні питання надання медичної допомоги хворим, які потребують трансплантації кісткового мозку. Як зазначив заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр Толстанов, в Україні на сьогодні існують два основні центри трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин кісткового мозку – Київський центр трансплантації кісткового мозку та Центр онкогематології та трансплантації кісткового мозку Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Крім того, на базі Інституту невідкладної і відновлюваної хірургії ім. В.К. Гусака (м. Донецьк) діє лабораторія трансплантації кісткового мозку. Має можливості для проведення відповідних операцій також відділення трансплантації кісткового мозку Національного інституту раку МОЗ України.

Загалом в Україні, наголошувалося під час наради, незважаючи на наявні потужності, а саме – можливість виконувати в існуючих центрах 150-160 трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин кісткового мозку на рік, – проводиться лише 50-80 подібних операцій. У той час, як потреба в цьому складає від 1000 до 1200 операцій на рік.

Згідно з інформацією директора Департаменту «Всеукраїнський реєстр донорів гемопоетичних стовбурових клітин (кісткового мозку) МОЗ України» Сергія Павленка, існуюча кількість потенційних донорів даного реєстру, який був створений і розпочав роботу у 2009 році, не достатня для його повноцінного функціонування – обміну донорськими зразками з іншими реєстрами та надання зразків для проведення трансплантації.

Детальніше…