09.04.2019

У медичних закладах Львова, які надають первинну допомогу, запрацював 1 квітня електронний рецепт на «Доступні ліки» для пацієнта.

Про це повідомили у вівторок, 9 квітня, в прес-службі Львівської міськради. Керівник міського управління охорони здоров’я Володимир Зуб зазначив:«До 1 квітня урядова програма «Доступні ліки» забезпечувалася шляхом виписки паперових рецептів. А з 1 квітня запроваджений електронний рецепт, який, по суті, нічим не відрізняється від паперового, проте дозволяє більш чітко і суворо контролювати виписку рецептів, кількість ліків».

«За тиждень у Львові маємо виписано п’ять тисяч електронних рецептів. Зокрема, одна тисяча рецептів – відпущена, тобто отоварена в аптеках. Треба розуміти, що є установа, яка виписує рецепт, і є аптека, яка має його відпустити. Проблем з виписом рецептів нема, однак виникали проблеми з відпуском рецептів у аптеках, бо не у всіх аптек були електронні цифрові підписи чи інтернет, або ж вони ще не закінчили процес укладання угоди з Національною службою здоров’я України. Але зараз все налагоджується, тому процес отоварення рецептів має пришвидшитись. Фактично, Львів є другим містом після Дніпра у списку за виписуванням електронних рецептів», – пояснив Володимир Зуб.

«Щоб відпускати ліки за електронним рецептом, аптеки мають підписати угоду з Національною службою здоров’я України. Зараз, за інформацією Національної служби здоров’я України, у Львові є 174 аптеки, які можуть відпускати ліки за електронним рецептом», – поінформували також у ЛМР.

«Однак електронний рецепт на «Доступні ліки» може отримати тільки той пацієнт, який підписав декларацію із сімейним лікарем. Тобто пацієнт має прийти до свого лікаря, з яким підписав декларацію, і лікар виписує йому електронний рецепт. Пацієнту на телефон приходить номер та код підтвердження, з яким він може звернутися в аптеку, щоб отоварити цей рецепт», – розповіли також у ЛМР.

«Отримати рецепт може тільки той пацієнт, який задекларований у лікаря. Ми обираємо препарат по діючій речовині, вносимо дані – дозування й вигляд. Тоді на номер телефону пацієнту приходить повідомлення з кодом рецепту й кодом верифікації. З цим повідомленням пацієнт іде в аптеку й отоварює рецепт», – пояснила сімейний лікар 4-ї міської поліклініки Ольга Ярко.

Джерело- https://dailylviv.com/news/medytsyna/u-lvovi-vypysaly-za-tyzhden-pyat-tysyach-elektronnykh-retseptiv-70782