19.09.2012

У багатьох країнах Європи вакцинація від грипу занесена до списку обов’язкових. Про це під час прес-конференції повідомила Голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва

"У багатьох Європейських країнах вакцинація від грипу занесена до обов’язкових. У нас вона не входить до плану щеплень, але є ціла низка професій, серед яких і лікарі, і вчителі, які, враховуючи специфіку своєї роботи, яке передбачає спілкування з великою кількістю людей, прийшли до того, що вакцинація дає позитивний ефект протягом багатьох років. Її потрібно робити щорічно, адже штами грипу змінюються", – зазначила Т.Бахтеєва.

За її словами, вакцинуватися необхідно починаючи з вересня. Деякі підприємства централізовано та безкоштовно проводять імунізацію колективів.

"У нас величезна кількість підприємств, які самостійно закуповують вакцини та вакцинуються. Це надзвичайно надійний спосіб захисту від грипу", – додала Т.Бахтеєва.

Нагадаємо, відповідно до Наказу МОЗ від 16.09.2011 №595, щеплення рекомендовані військовослужбовцям, будівельникам, працівникам Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ, медичним працівникам, а також особам, які доглядають хворих на грип удома, дітям з шестимісячного віку; особам похилого віку після 60 років, трудовим колективам підприємств, установ, організацій; жінкам, які, ймовірно, будуть перебувати у вагітності під час епідемії грипу, а також вагітним.

На території України дозволені до використання чотири вакцини: ВАКСІГРИП (виробництва Санофі Пастер С.А., Франція), Інтанза*15/Інтанза*9 (виробництва Санофі Пастер С.А., Франція), а також ФЛЮАРИКС™ (виробництва GlaxoSmithKline Biologicals Branch of SmithKline Beecham Pharma GmbH & Co.KG, Німеччина) та ІНФЛУВАК® (виробництва Abbott Biologicals B.V., Нідерланди).

Нагадаємо, восени в Україні очікується спалахи грипу A/Каліфорнія/7/2009 (H1N1), A/Вікторія/361/2011 (H3N2), B/Вісконсін/1/2010.

Джерело:

http://www.unn.com.ua/ua/news/921264-u-krayinah-evropi-scheplennya-vid-gripu-e-obovyazkovim--t.bahteeva/