RSSВерсія для друку
У Києві презентовано соціальний проект "Зупинимо біль разом!"
03.10.2011

Акція приурочена до Всеукраїнського тижня хоспісної та паліативної допомоги.

Голова Української ліги сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги Василь Князевич наголосив, що в Україні дуже мало звертають увагу на проблеми хоспісів та людей, яким вже не може допомогти медицина.

«Щороку близько 700 тисяч українців покидають цей світ. З цієї кількості півтори тисячі потребують такої допомоги, коли ані пацієнт, ані його рідні не можуть справитися. Цивілізований світ вже опробував систему паліативної допомоги, в Україні тут є проблеми. Катастрофічно не вистачає спеціалізованих медичних закладів - діє лише 12 стаціонарних хоспісів та 20 паліативних відділень при лікарнях. Вони потерпають від злиденного фінансування, не вистачає персоналу. Не розвивається волонтерство, що давно є нормою у цивілізованому світі», - зазначив В.Князевич.

Він також підкреслив, що Україна – єдина країна в Європі, де для знеболення тяжкохворих досі використовують тільки ін’єкційний морфін, тоді як у цивілізованих країнах – пластирі, таблетки або сиропи. «Ці сучасні методи знеболювання українцям недоступні. До того ж, і добова доза ін’єкції знеболювального обмежена (сила ж болю для людини - індивідуальна). Україна потребує державної програми, зміни законодавства щодо використання знеболювальних препаратів», - зазначив В.Князевич.

Детальніша інформація за адресою:

health.unian.net/ukr/detail/224787