RSSВерсія для друку
У Києві агітують пацієнтів вибирати "свого" лікаря
10.09.2012

У Києві нововведення: тепер мешканців міста закликають прийти в поліклініку і самостійно вибрати собі лікаря - такі оголошення з'явилися майже на кожному будинку. Медики ж, немов політики на виборах, агітують пацієнтів записатися саме до них, обіцяючи консультувати навіть вночі і видавати лікарняні листи без огляду. Зрозуміти їх можна: тепер за кожного пацієнта їм доплатять.

 

Оголошення викликали у городян здивування. «Навіщо записуватися до лікаря, якщо у мене і так є дільничний, до якого ми ходимо всією сім'єю», - обурився житель вул. Б. Хмельницького Дмитро. Деякі вирішили, що їм доведеться платити штраф, якщо не зареєструєшся.

 

«Я зателефонувала в поліклініку. А мені сказали, що це обов'язково. І взагалі потрібно буде платити штраф за неявку », - говорить Дарина з вул. Ернста. Чиновники заспокоюють, мовляв, ця процедура всього лише частина медреформи в Києві, по якій кожен пацієнт або вся його родина будуть закріплені за одним конкретним лікарем.

 

«Це, так би мовити вибори лікарів. Вони проходять до кінця вересня, але за неявку «виборця» ніхто штрафувати не буде. Якщо пацієнти з якоїсь причини не зможуть записатися до лікаря, вони залишаться у своїх дільничних, заява зможуть написати пізніше », - сказав нам начальник Дніпровського районного главку охорони здоров'я Даніель Карабаєв. Такі «вибори» лікарів будуть проходити раз на рік, і в залежності від того, скільки нарахують пацієнтів у одного медика, йому знизять або, навпаки, підвищать зарплату. «Для того, щоб сімейний лікар отримав свою ставку, за ним має бути закріплено 1,5 тис. пацієнтів, а за дільничним лікарем - 1,8 тис. пацієнтів. Ставка буде приблизно 6 тис. грн. Якщо ж до лікаря записалося більше пацієнтів, то він відповідно отримає більше, а якщо менше, то зарплату уріжуть », - говорить нам Карабаєв.

 

У гонитві за доплатами деякі медики вже почали агітувати пацієнтів записуватися до них. «У нас є один терапевт, який ніколи не давав номер мобільного пацієнтам, а тепер сам телефонує своїм хворим, цікавиться їхнім станом здоров'я і обіцяє консультувати навіть вночі», - розповідає нам терапевт однієї з поліклінік Шевченківського району. «Я чула, що деякі лікарі обіцяють людям лікарняні листи без огляду», - розповідає терапевт з поліклініки Солом'янського району.

 

Карабаєв говорить, що скоро пацієнти зможуть вибрати лікаря, прочитавши повне його досьє і побачивши фотографію: «Ми плануємо вивісити в кожній поліклініці інформацію з фото про всіх дільничних лікарів, їх кваліфікації, освіті. Тоді люди зможуть зробити правильний вибір ».

Джерело:

 

http://health.unian.net/rus/detail/238276