RSSВерсія для друку
У ЄС може з'явитися перша, офіційно дозволена до застосування генна терапія
23.07.2012

Європа згодна дати "добро" на використання генної терапії, повідомляє BBC. Першою країною, що дозволила застосування, став Китай. Ця терапія припускає зміну ДНК людини для лікування хвороб спадкового характеру, що передаються від батьків дітям. Просто проблемну ділянку коду змінюють на працюючу.

Європейське медичне агентство рекомендувало терапію Glybera для лікування дефіциту ліпопротеінліпази - рідкісного генетичного захворювання, що не дозволяє людині нормально перетравлювати жири через наявність дефектних копій одного гена. У результаті жир накопичується в крові, з'являються болі в животі і панкреатит.

Glybera - дітище компанії UniQure - припускає введення працюючого гена разом з вірусом, який вражає клітини м'язів. Найближчим часом остаточне рішення в питанні дозволяти чи не дозволяти терапію повинна прийняти Європейська комісія. Незважаючи на уявну простоту терапії, на практиці все не так просто. Приміром, під час  одного випробування генної терапії американський підліток помер, а в інших пацієнтів розвинулася лейкемія.

Джерело:

http://amn.net.ua/ukr/news/podkategoriya_3/10292