RSSВерсія для друку
У Донецькій області порушують трудові права працівників охорони здоров’я
13.12.2011

Створення на базі вже існуючої мережі закладів охорони здоров'я нової системи медичного обслуговування містить суттєві загрози для дотримання прав працівників цієї сфери

До такого висновку дійшли на своєму засіданні члени експертної групи, яка функціонує в межах проекту «Залучення громадського та експертного потенціалу регіону до процесу впровадження реформ в системі охорони здоров'я Донецької області», який реалізується ДОО ВГО «Комітет виборців України» за підтримки МФ «Відродження» та у партнерстві з Громадською радою при Донецькій облдержадміністрації. 

Структурні перетворення у закладах охорони здоров’я прямо пов’язані зі штатним скороченням, що вимагає від влади забезпечення трудових прав громадян. Місцеві ради Донецької області вже прийняли рішення про створення центрів первинної медико-санітарної допомоги (далі – Центри), які не містять чітких процедур забезпечення трудових прав працівників. 

Строки реалізації рішень щодо приєднання, об’єднання, злиття, фактичної ліквідації закладів охорони здоров'я не співпадають з вимогами трудового законодавства. В умовах реалізації пілотного проекту ця обставина створює ризики щодо порушення прав працівників охорони здоров’я при звільненні їх за скороченням або за переведенням. 

Оскільки частина Центрів пройде державну реєстрацію лише в січні 2012 року, реальною може стати ситуація, коли працівників охорони здоров’я, яких у порушення процедури звільнять у грудні 2011 року “за переведенням” до ще не створених Центрів, новостворені юридичні особи не зможуть законно прийняти на роботу за цими підставами. З міст та районів Донецької області активно надходять сигнали від працівників охорони здоров’я щодо порушення їх трудових прав. 

План-графік проведення експерименту з реформування системи охорони здоров’я у Донецькій області на 2011-2013 роки не містить комплексу заходів, спрямованих на залучення профспілок та трудових колективів до процесу прийняття рішень щодо оптимізації закладів охорони здоров’я. 

Детальніша інформація за адресою:

www.civicua.org/news/view.html

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...