RSSВерсія для друку
У дитсадках має бути повністю забезпечено право дитини на умови для здорового перебування
25.09.2013

Про це під час брифінгу в Міністерстві охорони здоров’я України повідомила заступник директора Інституту гігієни і медичної екології Національної академії медичних наук України Надія Полька.

Зустріч із журналістами була присвячена роз’ясненням основних положень Державних санітарних норм та правил, які стосуються дошкільних навчальних закладів, що нещодавно вступили в силу і викликали певний суспільний резонанс.

За словами Надії Польки, Державні санітарні правила та норми «Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей» (Наказ МОЗ України № 678 від 01.08.2013 р.), що були розроблені науковцями Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзєєва НАМН України, фактично не зазнали суттєвих змін, а нові положення відповідають сучасним вимогам часу та світовим і європейським нормам в охороні здоров’я дітей. Серед таких, зазначила фахівець, необхідність встановлення певної кількості санвузлів, аби діти віком від 3 до 6 років мали вільний та вчасний доступ до туалетів, бо саме у цьому віці формується сечова та шлункова системи. Правилами також дозволяється добудова 3 поверху в приміщеннях дошкільних закладів, але суто для адміністративних потреб. Головною новацією документу є забезпечення прав дітей з особливими потребами, а саме, встановлення відповідних пандусів, розширення дверних проміжків, перебудова санвузлів тощо для можливості адаптації такої категорії дітей до звичних умов існування. До речі, такі норми встановлені не для всіх дитсадків, а лише для тих, в яких перебувають ці діти. Саме ця вимога отримала високу оцінку Національної асамблеї інвалідів України. Загалом по документу надано позитивний висновок Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини щодо відповідності акта положенням Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практиці Європейського суду з прав людини.

Детальніше