RSSВерсія для друку
У 2012 році в Україні розпочнеться створення госпітальних округів
15.07.2011

Про це вчора під час прес-конференції повідомив міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко.

Він нагадав, що Міністерством охорони здоров’я було розроблено, а Верховною Радою прийняті закони, які є основою структурно-організаційних змін у системі реформування охорони здоров’я: ЗУ " Про внесення змін до основ законодавства України про охорону здоров’я щодо вдосконалення надання медичної допомоги" та ЗУ "Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та у місті Києві".

За словами О.Аніщенка, цими законами передбачається розмежування рівнів надання медичної допомоги пацієнту на первинний, вторинний та третинний, екстрену медичну допомогу та паліативну.

Міністр зазначив, що до кінця 2011 року буде проводитись ретельний аналіз мережі закладів, які надають амбулаторно-поліклінічну допомогу населенню, їх кадрового та матеріально-технічного забезпечення, додавши, що на основі цього аналізу розробляється проект плану створення центрів первинної медичної допомоги.

"А у 2012 році ми розпочнемо створення госпітальних округів…Головним лікувальним закладом госпітального округу буде багатопрофільна лікарня на кшталт лікарні швидкої допомоги…Також будуть лікарні планового лікування, реабілітаційні, хоспіси. До складу госпітального округу буде входити і система екстреної медичної допомоги", - наголосив міністр.

За його словами, третій етап реформування системи охорони здоров’я розпочнеться наприкінці 2013 року. Буде також проаналізовано і зроблено висновки щодо реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та у місті Києві. І вже з 2014 року розпочнеться реформування всієї системи охорони здоров’я.

Раніше О.Аніщенко заявляв, що госпітальні округи будуть функціонувати за принципом єдиного медичного простору. За його словами, госпітальні округи належать до вторинного рівня медичної допомоги. До нього належать спеціалізовані амбулаторії та спеціалізовані стаціонарні медичні заклади. Саме останні ляжуть в основу госпітальних округів.

www.unn.com.ua/ua/news/14-07-2011/417852/