RSSВерсія для друку
Третина українців - за смертну страту і евтаназію
14.10.2011

Третина українців висловлюється за повернення смертної страти і не проти легалізації евтаназії. Про це повідомив директор департаменту комунікацій Інституту Горшеніна Володимир Застава сьогодні на прес-конференції, представляючи результати телефонного опитування «Моральність українського суспільства: ставлення до смерті».


Зокрема, більше третини українців (38,4%) виступають за поновлення смертної страти у разі тяжких злочинів проти особи. Близько чверті (25,7%) вважають цей захід покарання допустимим у разі зґвалтувань неповнолітніх, а кожний шостий – у разі виробництва і розповсюдження наркотиків (14,9%), хабарництва в особливо великих розмірах державними чиновниками (14,3%). Вважають, що застосовувати смертну страту слід за організацію терористичного акту, 6,7%, за розкрадання державного майна в особливо великих розмірах – 5,6%, за організацію військового перевороту – 4,2%, за організацію замаху на життя глави держави – 3,8%, за державну зраду – 3,2% опитаних. Виступають за повернення смертної страти за інші злочини – 2,9% респондентів, а 2,6% важко відповісти на це запитання. При цьому 30,8% громадян України виступають проти поновлення смертної страти.


Більше третини респондентів (37,1%) категорично проти легалізації евтаназії в Україні. При цьому майже така сама кількість опитаних (36,8%) вважають евтаназію допустимої у разі невиліковної хвороби, яка завдає хворому страждань. Кожний шостий українець (15,7%) вважає, що самогубство з лікарською допомогою може відбуватися за бажанням будь-якої людини без пояснення їм причин такого рішення, а 8,2% допускають, що на евтаназію можна піти в тому випадку, якщо людина довгий час перебуває в комі, а 2,5% - у старості, після певного віку. Важко відповісти на це запитання 5,3% респондентів.


Експерт Інституту Горшеніна Наталія Клауніг відзначила, що у 2007 році кількість людей, які були категорично проти евтаназії, була набагато більшим – 57%.


Детальніша інформація за адресою:
health.unian.net/ukr/detail/225245