RSSВерсія для друку
Трансплантація в Україні: Верховна Рада прийняла закон, який розблоковує її проведення
01.03.2019

Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я (далі — Комітет) під час засідання 26 лютого 2019 р. прийняв рішення рекомендувати Парламенту проголосувати за основу і в цілому проект закону № 9461-д (основний) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині».

Чому цей закон є необхідним

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» доопрацьовано у Комітеті відповідно до частини другої статті 110 Регламенту Верховної Ради України на базі проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» (реєстр. № 9461), поданого народним депутатом України М.М. Іоновою, та альтернативного до нього проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» (реєстр. № 9461-1), поданого народними депутатами України О.В. Богомолець, І.В. Сисоєнко, О.С. Мусієм, А.Ю. Геращенком, С.П. Мельничуком, К.В. Яринічем, Є.Ю. Рибчинським, Р.І. Горватом, В.В. Петьовкою, О.В. Колгановою, А.В. Яценком, А.Ф. Шипком.

Необхідність прийняття законопроекту зумовлена наступним

З 1 січня 2019 р. введено в дію Закон України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» від 17 травня 2018 р. № 2427-VIII (далі — Закон № 2427), яким визначено нову систему правовідносин у сфері трансплантації та пов’язаної з нею діяльності. Одночасно з цим втратив чинність Закон України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині» від 16 липня 1999 р. № 1007-XIV.

Пунктом 4 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2427 Кабінету Міністрів України було доручено до введення в дію цього Закону забезпечити розробку та затвердження низки підзаконних актів, необхідних для його належної реалізації, а також забезпечити утворення та функціонування Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ), з роботою якої безпосередньо пов’язано практичне виконання норм вказаного Закону.

Детальніше...