RSSВерсія для друку
Тотальний аналіз генома дитини, що ще в утробі, не потрібен
16.08.2012

Повне розшифрування геному ще не народженої дитини стає все більш популярним. Однак співробітники Національних інститутів охорони здоров'я США вважають дану процедуру зайвою, пише "Ремедіум".

Проблема зводиться до того, що не зовсім зрозуміло, які висновки повинні зробити батьки з отриманої інформації. Плюс, самі лікарі до кінця її не розуміють.

Між тим, розшифровка стрімко дешевшає (на даний момент ціна дорівнює приблизно 1000 доларів і прогнозується подальше її зниження).

На відміну від генетичного пренатального сканування, традиційні техніки аналізу виявляють лише маркери найсерйозніших генетичних відхилень при наявності дійсно високого ризику їх розвитку. Повне ж секвенування генома дозволяє зрозуміти, яка схильність плоду до захворювань, які, можливо, ніколи і не розвинуться. Не виключено, що батьки неадекватно розцінять інформацію і вирішать зробити аборт.

Або ж, знаючи, що у дитини буде низький IQ, згідно з аналізом, батьки можуть неправильно поставитися до навчання в школі, не стимулюючи дитину. Притому, вчені не знають, яка роль 90% генів. Значить, розшифрувати результати секвенування генома поки не можна.

Експерти закликають створити чіткий перелік критеріїв та інформації, які можуть бути представлені для ознайомлення батькам після процедури пренатального секвенування геному.

Джерело:

http://amn.net.ua/ukr/news/podkategoriya_3/11086