RSSВерсія для друку
Тяжкі інфекції у немовлят: чи можна їх передбачити?
26.03.2019

До тяжких бактеріальних інфекцій у немовлят найчастіше відносять інфекції сечовивідних шляхів, менінгіт ісепсис. У дітей грудного віку ці стани часто розвиваються досить швидко на фоні відносного благополуччя та несуть ризик несприятливих для життя наслідків. Однак госпіталізація кожної дитини з клінічними ознаками бактеріальної інфекції чи проведення кожній з них люмбальної пункції (з метою виключення менінгіту) не завжди необхідні дії та витрата як часових, так і фінансових ресурсів лікарні та батьків, а також є стресом і ризиком для дитини. У цьому разі виникає необхідність у «відсіюванні» тих дітей, які не перебувають у групі ризику розвитку тяжких бактеріальних інфекцій.

Правильний вибір групи ризику

У журналі «JAMA Pediatrics» у лютому 2019 р. опубліковано результати проспективного обсерваційного дослідження, що проводилось у період з березня 2011 р. по травень 2013 р. у 26 дитячих відділеннях інтенсивної терапії. В період з квітня 2014 р. по квітень 2018 р. дослідники проводили ретельний аналіз отриманих даних.

Мета дослідження — простежити і підтвердити прогностичні чинники, які б могли вказувати на те, що дитина з фебрильною температурою тіла віком до 2 міс перебуває у групі низького ризику розвитку тяжкої бактеріальної інфекції.

Усього в дослідженні було враховано клінічні та лабораторні дані 1821 дитини віком до 2 міс (за 60 днів). Прогностичний критерій простежено у 908 немовлят, в інших 913 — його було підтверджено.

До уваги брали такі дані: загальний аналіз сечі, загальний аналіз крові (переважно кількість лейкоцитів та абсолютне число нейтрофілів), прокальцитонін у сироватці крові, тривалість лихоманки та показники температури тіла, загальний стан дитини, а також її етнічне походження.

Критерії низького ризику

Тяжкі бактеріальні інфекції розвинулись у 170 (9,3%) з 1821 дитини. З них у 26 дітей виявлено сепсис, у 151 дитини — інфекцію сечовивідних шляхів, у 10 — бактеріальний менінгіт. Також у 16 дітей одночасно розвивались дві з цих інфекцій. Критеріями низького ризику розвитку тяжкої бактеріальної інфекції було визначено такі рівні показників:

  • загальний аналіз сечі без відхилень від норми;
  • абсолютне число нейтрофілів нижче 4,09•109;
  • прокальцитонін у сироватці крові нижче 1,71 нг/мл.

Чи ці критерії надійні?

Чутливість критеріїв визначено як 97,7%, а специфічність — 60,0%. Частка хибно негативних результатів становила 0,4%. Серед дітей, в яких підтверджували діагностичні критерії, оцінка виявилася хибною (хибно негативною) лише у двох дітей з інфекцією сечовивідних шляхів та в однієї дитини з бактеріємією. Жодного разу діагноз бактеріального менінгіту не був пропущений.

Чи проводили такі дослідження раніше?

У 2017 р. було зроблено спробу передбачити розвиток інвазивних бактеріальних інфекцій у немовлят віком до 2 міс лише за допомогою загального аналізу крові, але дослідженням доведено, що цих лабораторних даних недостатньо.

Джерело...