RSSВерсія для друку
Світові лідери виступають за скасування будь-яких покарань за вживання наркотиків або володіння ними для цілей особистого вживання
30.11.2016

У нещодавньому річному звіті Глобальної комісії з питань наркополітики Комісія виступила за скасування покарань за вживання наркотиків та володіння ними для цілей особистого вживання. У звіті зазначається про негативні наслідки каральної наркополітики і про потребу переглянути наявні моделі декриміналізації. «Люди, які вживають наркотики заплатили високу ціну теперішній системі контролю за наркотиками; вони самі, без будь-якого правового захисту, зіткнулись з руйнівним впливом ВІЛ/СНІДу, гепатиту як і багато інших неінфекційних захворювань», зазначив Майкл Казачкін, колишній виконавчий директор Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом і малярією. «Сьогодні у нас є усі необхідні медичні і наукові інструменти, для того аби надати послуги, яких вони потребують, але у нас не вистачає політичного лідерства для створення сприятливого правового поля. А таке поле починається із повної декриміналізації наркотиків».        

У звіті висвітлено такі рекомендації:

1.      Держави повинні скасувати смертну кару за усі злочини, що пов’язані з наркотиками.

2.      Держави повинні скасувати покарання за володіння наркотиками з метою особистого споживання та вирощування (культивацію) наркотиків для особистого споживання.

3.      Держави-члени ООН повинні усунути покарання за володіння наркотиками, виконавши договірні зобов’язання, відповідно до міжнародної системи контролю за наркотиками.

4.      Держави повинні розглянути регуляторні моделі контролю за забороненими наркотиками і визнати це наступним логічним кроком реформування наркополітики, яке слідуватиме декриміналізації.

Детальніше: