RSSВерсія для друку
Світове потепління зганяє небезпечні бактерії до Європи
24.07.2012

Зміни клімату, ініційовані діяльністю людини, стоять за несподіваною появою бактерій в північній частині Європи, що викликають гастроентерит, повідомляє Reuters з посиланням на дослідження в Nature Climate Change.

Отже, потепління в районі Балтійського моря викликало нашестя бактерій Vibrio, показало дослідження вчених з Британії, Фінляндії, Іспанії та США. Представники цієї групи бактерії викликають різні захворювання, починаючи від холери, закінчуючи гастроентеритом.

Бактерії можуть потрапити в організм як з водою під час купання в морі, так і з погано приготованими морепродуктами. Дослідження дозволило встановити: коли температура на поверхні моря підвищувалася на один градус, кількість фактів виявлення бактерій збільшилася майже на 200%.

Дослідження на тему змін клімату говорять про те, що викиди парникових газів спровокували збільшення температури приблизно на 0,17 градусів Цельсія з 1980 по 2010 рік. У Балтійському ж морі відбулося безпрецедентне підвищення температури - на 0,063 0,078 градуси на рік в проміжок між 1982 і 2010 роками.

Бактерії  реагують на подібні коливання, сміливо розширюючи географію перебування. Найближчим часом учені очікують появи бактерій Vibrio в нових місцях, адже крім підвищення температури, відзначається і зниження солоності. Є інформація про те, що бактерії дали про себе знати в прохолодних частинах Чилі, Перу, Ізраїлю, на північному заході узбережжя США, північному заході Іспанії.

 

Джерело:

http://amn.net.ua/ukr/news/za_kordonom/10304